En fotoresa till Island

Varje år, i alla mätningar, så toppar Island fotografers önskelista på destination. För vissa blir det en grej att återvända och utforska andra delar och nya platser. För andra, och för de flesta, är Island den optimala platsen att fotografera på. Men tydligt är att Island är dit flest vill, oavsett om det bara blir en gång eller flera.

För egen del var Island den destination utanför Sverige jag först besökte med min kamera. Fem dagar av total lycka. Den gången var det västra Island som gällde med klassiker som bland annat Kirkufjell.

Vestrahorn

Man kan nog påstå att Island är bäst året om, det finns alltid något att fotografera, oavsett ljus och oavsett väder. Det kan vara vilt, det kan vara harmoniskt. Det skiftar kontinuerligt. Men bäst är nog månadsskiftet augusti/september, om man nödvändigtvis ska behöva välja.

Det har även att göra med framkomlighet då vissa delar av Island, exempelvis Höglandet är otillgängligt och vägar stängs av framåt Oktober.

En av många glaciärer på Island

Men mellan april och september är det relativt riskfritt och vi kan lugnt och stilla utforska ön med alla sina destinationer. Allt ifrån hissnande vattenfall, glaciärer, lavastränder, kanjoner, lavafält, dramatiska berg, isgrottor och kustlandskap.

En bra ände att börja i, men även at återvända till, är väg 1 söder och öster ut från Reykjavik. Dels är den smidig, men den innefattar även allt jag räknar upp ovan. Precis allt det får man uppleva under en tur på 5 - 6 dagar.

Ett första stopp brukar vara Höglandet och Háifoss sedan vidare mot Vik och Eldrahaun vidare upp mot Jokulsarlon och Vestrahorn. På vägen passerar du både episka och mer anonyma skatter som bara de mest initierade känner till. Men upplevelsen kan sammanfattas som fantastisk med given garanti på häftiga och fotografiskt fina upplevelser.

Isdiamanter på Diamond Beach

De flesta hotell längs denna sträcka håller god eller mycket bra standard. Hotellpriserna på Island har stigit kraftigt efter pandemin och kommer sannolikt ligga kvar på denna höga nivå så länge efterfrågan håller i sig. Och det gör den alltjämt. Island fortsätter vara eftertraktat, och inte bara bland fotografer. Utan ön lockar turister från hela världen, året runt. Det är lätt att inse att personer, exempelvis hemmahörande i Asien, finner Island än mer exotiskt än vad vi i Skandinavien gör.

Háifoss

När du väljer ett resmål som Island med sina vulkaner, glaciärer, fjordar och svarta lavastränder är det förstås mer att tänka på än resor till andra ställen. Men med rätt planering blir äventyret optimalt. För visst finns det saker att tänka på och ta med i planeringen. Lägger du därtill att optimera för foto finns det även här en del viktiga saker att beakta. Tidvatten exempelvis. Ute vid Vestrahorn vill du befinna dig en god stund innan tidvattnet drar in för att få de bästa möjliga förutsättningarna. Vid Och vid Eldrahaun vill du ha sidljus eller motljus. Så tiden på dagen är en viktig aspekt. Säkerhet är en annan aspekt. På Diamond Beach har många dessvärre plurrat med sina kameror, här gäller det att vara försiktig med så kallade sneaky waves.

Foto Magica anordnar regelbundet fotoresor till Island, alltid med fotografer som känner till ön bra. Just nu anordnar vi en fotoresa till Island i september 2024 med Hans Strand. En resa som tar dig just längs den väg vi beskriver ovan. Hans Strand är den fotograf i Europa som kan Island bäst. Kunskaper han tillgodogjort sig genom sina dryga 40 resor dit.

Mattias Sjolund