Att kontrollera ljus och måla med det

Ärligt talat så spenderar jag inte mängder med tid på en genomsnittlig bild, men det finns ett par steg som jag alltid går igenom, där kontrast i mellantonerna är en.

Men så I bland, mer för att utmana mig själv tror jag, så kan jag gå ganska långt, bli väldigt pillemarisk och verkligen arbeta med en bild. Jag tror att det finns en korelation mellan sämre förutsättningar, en sämre tagen bild eller dåligt ljus å ena sidan och en eventuell högre insats i den digitala framkallningen å andra sidan.

Så lite med glimten i ögat så gav jag mig på uppgiften att förvandla en snygg scen i dåligt ljus till något lite mer spektakulärt. Förvisso överarbetad i sak men ibland kan man rädda även en bild med ganska magra förutsättningar.

Men som sagt, betrakta gärna detta mer som en övning i avancerad digital framkallning än en klockren bild.

Steg 1. Måla upp/förstärk det befintliga dynamiska ljuset i bladverket. Detta gör du enklast med en så kallad ljusmask alt. luminositetsmask som separerar ut en ton av ljus från en annan.

Steg 2. Kontrast i mellantonerna. I hela och valda delar av bilden. (se denna video för mer info)

Steg 3. Arbeta med färgerna, att förvandla grönt till något mer höstigt kan du enkelt göra i exempelvis Lightrooms färggladare. Men det ska ju inte vara överallt, så appliceras i valda delar, exempelvis där vi upplever ljuset starkare.

Steg 4. Arbeta med små detaljer som ljuset i stenarna

Steg 5. Justera färgmättnad och lägg på en vingette.

Om det i något av de ovanstående finns saker du inte förstår eller vill veta mer om, skriv en rad till info@fotomagica.net

Mattias Sjolund