Ljus: kvalitet och kvantitet
Ljus är det enda våra sensorer uppfattar, det är det enda de ser och registrerar och ljuset är därav verkligen det främsta kompositionselementet.
När jag är ute i naturen så är min utgångspunkt att gå med ljuset för att se vad det gör med min omgivning, jag vandrar väldigt ofta i en riktning som medger att jag ser min omvärld i sidljus. Så exempelvis går jag mot ljuset så är objekt till höger och vänster om mig sidbelysta. På det viset hittar jag mina motiv. Och det behöver inte vara markant med höga kontraster, det kan snarare vara ett relativt subtilt ljus och låg kontrast.
Ljuset, eller snarare typen av ljus kan många gånger vara vägledande och definiera vad som går att fotografera eller vad som får vänta, men om vi vänder det till vår fördel så finns det ju alltid något som fungerar i det ljus som för stunden erbjuds.
Sidljus
Som inledningen avslöjar så tillhör jag gruppen som föredrar sidljus. Sidljus, tydligt eller subtilt, definierar form mer än något annat ljus. Det skänker en tredimensionell känsla till vårt objekt, oberoende om det är en sten eller ett träd 🌳 och är ljuset dessutom lågt så är det ren och skär magi i vilken miljö som helst men gärna i skogen.
Medljus
Detta är rent ut sagt ett förskräckligt ljus för landskapsfotografer. Men inom en viss genre så bidrar detta platta ljus till en ganska naken känsla. Tänker lite på det uttryck man hittar i Lars Tunbjörks exteriörer.
Motljus
Detta är kanske det mest episka och mest nyttjade ljuset av landskapsfotografer. Min egna uppfattning ör att jag bör använda detta ljus lite mer sällan. Men å andra sidan, vem kan motstå en solnedgång när den serveras på ett silverfat.
Reflekterande ljus
Mitt andra favoritljus är reflekterande ljus, men det är ganska ovanligt, inte minst ute i naturen. Men kan förekomma vid vattendrag exempelvis. Det ger ofta ett ganska mjukt ljus som är lätt att arbeta med.
Partiellt ljus/Fläck ljus (eget ord)
Detta är ett otroligt kul ljus att arbeta med och är främst lätt att hitta på halvklara dagar i miljöer där du har uppsikt över stora områden, exempelvis uppe på ett berg, tittandes ner i en stor dal. Många kanske skulle bortse från potentialen i detta ljus men faktum är att det är både kreativt och roligt att arbeta med. Fördelen är att tiden på dagen spelar mindre roll. Nedanstående bild är tagen mitt på dagen.
Detta ljus kan även med fördel användas för att skapa mer spännande motiv. Som exempelvis nedanstående.
Lågkontrastljus
Ytterligare en favorit som återfinns på riktigt glåmiga och molniga dagar. Här är det möjligt att verkligen bli kreativ. Perfekt ljus att arbeta med ytor och markkrypande växter exempelvis.
Motljus 2 - "Genomskinlighet"
Ett lite speciellt fall av motljus eller bakgrundsbelysning innebär elegant överföring av ljus genom en mängd olika medier. Ett klassiskt exempel är det varma och lysande solljuset genom lövverk på hösten.
Kvantitet av ljus
Ljusmängd är i egentlig mening antalet ljuspartiklar (kallade fotoner) som kan utföra fotosyntes och är säkert ett ganska komplext ämne. Hur mycket ljus vi å andra sidan önskar i en viss scen/komposition är ju en annan del av samma mynt och något som är högst varierande beroende på vad vi önskar uttrycka. Naket/kalt, hårt, varmt/mjukt etc. Vi behöver i varje enskilt fall ta ställning till vad som är rätt mängd. Jag kan tycka att jag hellre har för lite än för mycket. Det går framförallt i min mening att vara mer kreativ med lite mindre än tvärtom. Men det är ju högst personligt.