13 tips på att fånga havet
Det är vår och snart sommar och att fotografera vid havet blir snart åter populärt. Här kommer en liten guide som du förhoppningsvis finner hjälpsam.
Skydda din utrustning vid havet
Innan du beger dig till havet är det viktigt att tänka på hur du ska skydda din kamera. Sand, saltvatten och vind är en brutal kombination som lätt och lite i smyg kan förgöra en kamera. Tänk på att även om du använder värdesäker utrustning så bör du vid stark vind, som ofta kan innehålla saltvattenpartiklar som är skadliga för din kamera, vara försiktig. Klassiska regnskydd för kameror är en bra idé även när det inte regnar. Se till att kameraväskan är vattentät och inte är öppen när du inte aktivt hämtar saker från den. Placera även väskan på god säkerhetsmarginal från vattenlinjen. Det finns en rad skräckhistorier om kameraväskor som tagit en sista tur efter att vågen hämtat den på någon klipphäll.
1. Håll kameran torr
Havet är aldrig förutsägbart. Även när du tror att du är tillräckligt långt borta från vattnet för att hålla dig torr kan en ordentlig våg komma och dränka dig och din kamera, så planera framåt.
2. Skydda din kamera från sand
Om vatten inte är tillräckligt farligt introducerar vi inte sällan en annan farlig komponent för din utrustning vid havet. Sand.Nu är ju inte alltid sand en faktor men sand kan lätt göra så mycket mer skada än vatten. Till och med bara ett korn eller två sand kan skada din kamerasensor eller slutarmekanism. Planera för att minimera exempelvis antal linsbyten. Om du behöver byta linser, se till att du dammar bort all eventuell sand på utsidan av din utrustning innan du tar av linsen och byter linser endast på en skyddad plats.
3. Rengör allt i slutet av dagen
Efter en dag med fotografering på stranden är det viktigt att ta bort all sand från din utrustning. Du kan använda en ren trasa och en raketblåsare för att ta bort sand innan du tar bort linsen från en kamera. Se till att det inte finns någon sand i kameraväskan, och om ditt stativ varit i kontakt med saltvattnet, behöver du ta isär det, skölja det med färskvatten och låt det torka.
Belysningstips för havsfotografering
4. Fotografera tidigt och sent
Oavsett vilket hav du fotograferar så finns det en gemensam nämnare, inte sällan är det hårt ljus under dagen. När solen står högt lämnar den speglande högdagar, hårda skuggor och förhållanden som inte alls översätts bra i bild. Det finns några undantag, men för det mesta görs havsfotografering bäst timmen eller två kring soluppgången på morgonen och timmen eller två kring solnedgången på kvällen. Medan soluppgången i öster och solnedgången över västläge ger dig den förväntade horisontbilden, så ska du inte försumma att fotografera medan solen också ligger bakom dig. Exempelvis vid soluppgång på västkusten. Timmarna mitt på dan kan med fördel användas för att reka platser att fota på vi ett senare tillfälle alternativt vilket jag gärna föredrar, fotografera mer intima utsnitt i kustnära miljöer.
5. Vänta på dåligt väder
Medan de flesta går till stranden i hopp om ljus, en solig och molnfri himmel kan enstaka regn eller storm ge bra ljusförhållanden för oss. Faktum är att det alltid är en god idé att fotografera före och direkt efter det väder de övriga delarna av befolkningen kallar dåligt väder. Ljuset direkt efter en storm kan vara något av det bästa.
Detta är också en av de få gånger som fotografering av havet mitt på dagen fortfarande fungerar.
6. Överväg att utesluta solen från din bild
Närhelst solen är en komponent i din bild - en vanlig syn i bilder från havslandskap vid soluppgång och solnedgång - upplever du ofta extremt dynamiskt omfång. Dynamiskt omfång är skillnaden i ljusstyrka mellan de mörkaste och ljusaste delarna av din bild. Om det dynamiska omfånget är större än vad din kamera klarar av kan du inte fånga tillräckliga detaljer i både högdagarna och skuggorna på bilden och du får då exponera för att rädda högdagarna. Denna del går dock att avhjälpa med både filter och flera olika exponeringar med flera olika ljusmätningar. Arbeta dock alltid med histogrammet som kontrollpunkt för att avgöra exponeringens kvalitet.
Men ett annat skäl att utesluta solen i din komposition är att kanske faktiskt undvika de mest klassiska bilderna. Försök i stället att fånga även de mindre scenerna i detta fina ljus och arbeta med egna uttryck av den vackra kusten.
7. Skapa silhuetter
Ett annat sätt att hantera det stora dynamiska omfång av solnedgång / soluppgångsbilder är att exponera så att himlen och vattnet exponeras ordentligt och låter din förgrund och andra element helt enkelt bli mörka och skapa silhuetter. Detta fungerar bäst med enkla scener och former som är lätt att känna igen som segelbåtar, palmer eller raukar och liknande. Än en gång, arbeta med histogrammet för att säkerställa korrekt exponering.
Välja slutartid för havslandskap
När det gäller fotografering av havet kommer få kamerainställningar att ha större inverkan på din bild än ditt val av slutartid.
8. Använd en lång slutartid ...
Havet kan vara riktigt intressant när det fotograferas med långa slutartider. Men experimentera vad du gillar bäst. Min egna preferens ligger i spannet 0,5-2 sekunder beroende vattnets kraft. Är havet väldigt lugnt rekommenderar jag ännu längre tider för att släta ut havet ordentligt.
9. Eller prova en snabb slutartid
Men i bland kan det ju vara så att vi har möjlighet att exempelvis med ett tele isolera en klippa med höga vågor. Och att då välja en mer normal slutare för att frysa vågens kraft kan bli otroligt snyggt. EN fotograf som verkligen gjort detta till sitt signum är Rachel Talibart som oftast fotograferar i hårt väder.
Komponera havslandskap
Det kan vara svårt nog att mäta och få rätt ljus, men det är ofta att komponera havsbilder som fotografer tycker är det svåraste. Till att börja med har du nästan alltid horisonten att hantera, och det är ofta en rak linje över bilden. Ska du placera den i den övre tredjedelen av ramen, eller i mitten eller till och med i den nedre? Beroende på exempelvis tillgång till förgrund och väder blir svaren något olika.
10. Var noga med horisonten
För det mesta är det första beslutet du måste fatta när du komponerar din havsbild var du ska placera horisonten. Ett vanligt förstasteg är att placera sin horisont tvärs över mitten, medan de som känner till regeln för tredjedelar ofta slits mellan att placera den över den nedre eller övre tredjedelen. Men det här är inte de enda alternativen.
Det enklaste sättet att bestämma var du ska placera horisonten är att överväga vad din bild handlar om. Fotograferar du havet eller himlen? Antingen är ett legitimt val, men det som ditt fotografi handlar om bör utgöra den större delen av din bild. För det mesta, om horisonten är tvärs över mitten, kommer din himmel och ditt vatten att tävla om tittarnas uppmärksamhet. Att bara fråga dig själv vad som är viktigare i den här scenen - himmel eller vatten - ger dig en mycket tydligare uppfattning om var du ska placera horisonten. Det kanske är en exceptionellt vacker himmel, låt den i sådant fall spela förstaviolinen. Det är också värt att nämna att det är viktigt att få horisontnivån rak.
11. Inkludera förgrundselement
Som med andra former av landskapsfotografering kan en stark förgrund göra underverk för dina bilder, den drar tittaren in i scenen och ge bilden mer intresse. Om du har tillgång till ett starkt förgrundsintresse, en grupp med stenar exempelvis, så bör förgrunden även vara det dominerande, rent ytmässigt, i din bild.
12. Fotografera längs kusten
Ett av de enklaste sätten att lägga djup till din komposition är att placera dig så att du fotograferar längs kusten istället för rakt mot havet. Att vrida kameran 90 grader ger din bild omedelbart djup och kan öppna många nya kompositionsmöjligheter.
13. Fånga detaljerna
Havet är enormt, och som sådan graviterar de flesta omedelbart mot att fotografera det med en vidvinkellins. Men att fokusera detaljerna med ett tele är något jag starkt förespråkar. Våga ta de mer oväntade bilderna. Isolera ett objekt, och fånga det i ett fördelaktigt ljus. Ofta blir en sådan bild både mer intressant och mer din egen än ytterligare en horisontbild där solen går upp.