Läs på om de platser du tänker besöka och fotografera
När Nature First bildades 2019 var jag snabbt ute och hjälpte organisationen med en svensk översättning av deras internationella sida och mitt engagemang för denna organisation och i än större utsträckning deras mål och principer har sedan dess varit ihållande. Att bli medlem är gratis, men än viktigare är att ta budskapet till sig och föra det vidare. Du hittar organisationen här
Den andra programpunkten Nature First vill göra oss alla medvetna om är att vi ska läsa på om de platser vi tänker besöka och fotografera.
Med ett konstant ökat tryck på vår natur, både fjällvärld, nationalparker men även regelrätta naturreservat kommer, kommer få katastrofala konsekvenser om vi inte utbildar oss själva och andra. Detta gäller i synnerhet för vissa känsligare områden. 2020 ökade besökarna i våra nationalparker med 300% enl. Naturvårdsverket.
Och signaler kommer nu att besökstrycket är så stort att både djur och natur kan hotas. Människor trampar sönder stigar, kastar toapapper och hugger ned träd för att grilla.
Jag tror de flesta av oss inte behöver läsa på om hur man beter sig i naturen och lära om självklarheter som att man inte ska hugga ner träd och skräpa ner. Men hur hanterar du en situation där du för att få din bild inser att du behöver trampa ut i den orörda terrängen bredvid stigen? Vilka avväganden bör du göra innan du tar steget?
I 9 av 10 fall är det säkert ok men det kan, beroende på var du befinner dig och beroende på säsong, vara känsligt och rentav olämpligt.
Sedan kan man ju såklart föra ett generellt resonemang om vilken påverkan ett frekvent trampande utanför stigar får. Terrängcykling har exempelvis haft stor negativ inverkan, där tidigare orörd mark nu ser ut som leriga motorvägar genom olika naturreservat.
Göteborgs Universitet påbörjade en studie hösten 2020 om påverkan kring Fulufjällets nationalpark i kölvattnet av hemestern 2020 men även i ett längre perspektiv. Med drönare till hjälp kunde de under våren i år konstatera att att det blivit markant fler tältplatser och eldstäder sedan år 2007. Även stigarna i området har blivit längre och fler i den värdefulla miljön. I området kring Rösjöstugorna fanns år 2007 c:a 2 450 meter upptrampad stig – hösten 2020 uppmättes hela 6 350 meter stig.
Visst naturen återhämtar sig men det tar tid och det kommer aldrig att hända om vi inte låter den vila. Delar av Dartmoor har exempelvis varit helt stängda sedan sommaren 2021 just för att naturen behöver återhämta sig.
Att därför läsa på om de platser du ska besöka är viktigt ur fler än de vanliga hänseendena som vad man bör se och vart man ska åka och så vidare. Och det kan ju tyckas överdrivet att läsa på om något så självklart som Fulufjället. Men jag tror att sådana här insikter hjälper oss att förstå vidden av det där lilla steget ut i terrängen, att det bl.a. kring Fulufjället kanske inte är läge att klafsa omkring utanför de reguljära gångvägarna och stigarna här och nu.
Vid mindre besökta platser är problemet så klart inte lika påtagligt och att därför i tallskogen, vilken som helst, ta några rejäla kliv in i motivet är inte är lika illa. Men en avvägning behöver göras vid varje enskilt tillfälle utifrån plats etc.
Det är därför en god idé att informera sig, läsa på och kanske fråga andra du känner som varit på platsen tidigare innan nästa fototur genomförs. I synnerhet om det bär av till fjällen, en nationalpark eller ett naturreservat.