Foto Magica

View Original

Dåligt förberedda aktörer och sargade ekonomier riskerar påverka upplevelsen.

Ett inlägg om att resa. Termen ”revenge travel” har nyligen myntats i en värld där allt fler hoppas att pandemin snart är något som tillhör det förgångna. Termen har sin bakgrund i att vi som individer i somliga fall är angelägna om att förklara en seger över pandemin, och som flera managementkonsulter menar, därför är villiga att spendera lite mer på upplevelser för att celebrera tillfället och återgången till det "nya normala" .

Allt gott så långt men om ingen svarar på ditt anrop spelar din seger ingen roll och om en del i kedjan är svag så kan den personliga upplevelsen komma i kläm. 

Utmaningen (eller problemet) ligger i dagsläget främst hos flygbolagen som dagligen i detta nu har två val, att återupprätta förtroendet hos kunden och leverera punktligt enligt tidtabell och därmed eventuellt få flyga med halvfulla plan för en överskådlig tid (vilket av helt andra anledningar såklart är huvudlöst) eller ställa in och fortsatt skapa kaos i världens bokningssystem, med strandade passagerare som ett eventuellt resultat. 

Förtroendet är en nyckelkomponent för återhämtningen i turistnäringen och våra skandinaviska aktörer börjar i rejäl uppförsbacke. Det råder brist på både personal och hårdvara för att gasa sig ur pandemin. Det kan alltså ganska länge bli ganska struligt att resa, i synnerhet internationellt och i absolut utanför EU med ett antal flygbolag i förenade arabemiraten och Qatar som få undantag.

De flesta förändringar för dina bokade avgångar kommer sannolikt ske innan din avresa men kalkylera med eventuella extra övernattningar och i värsta fall inställda flyg när du befinner dig på din destination. Nu finns det ju som tur är rigorösa regelverk att luta sig mot vid sådana eventualiteter så den ekonomiska risken för dig som person är minimal. Vi kommer dock sannolikt även se en hel del rekonstruktioner och konkurser på flygsidan framgent vilket kan påverka dig negativt som konsument ur ett ekonomiskt hänseende.

En annan utmaning, främst i länder med tidigare hårda nedstängningar och/eller i turistintensiva ekonomier, är eller mångfalden i utbudet av tjänster som vi innan Covid tog för givet . Oavsett om det handlar om tavernor, hotell eller barberare. Främst som ett resultat av konkurser, utslagna i brist på kritisk massa.

Många länder, regioner och städer är ekonomiskt sargade. Exempelvis så kan vi titta på Spanien där fler inrättningar än vi orkar räkna redan stängt eller kommer att stänga. Hotell som exempelvis efter att de statliga subventionerna försvinner upphör att existera. Eller andra inrättningar som exempelvis restaurangen Bar Manolo, en klassiker i Sevilla sedan 50 år, som idag är borta. Cal Pinxo, skaldjursspecialisten i Barcelona sedan 1960-talet är ett annat exempel bland många ej namngivna som också är borta. Taberna Basaras i Bilbao och klassikern Fuego Negro i San Sebastian likaså. Och många fler är i fara och kommer tyvärr behöva dra ner sina "persiana" för gott. Liknande företeelser finns i hela världen och i allt från Italien till Japan ser vi liknande konsekvenser av pandemin. 

Sammantaget har allt detta en påverkan på resandet generellt och eventuellt på den personliga upplevelsen av din resa och ditt resmål, allt beroende på destinationen och förväntningarna. Nu kommer såklart det som varit att ersättas av nya entreprenörer och nya etablissemang men förväntningarna kan behöva balanseras på vissa destinationer. 

Hur pandemin slagit mot besöksnäringen i Sverige har det såklart redan skrivits mycket om redan men hur det ser ut för svenska researrangörer är i skrivande stund inte gott att veta, flera årsredovisningar väntar på att bli klara på bolagsverket. 

Att branschen är hårt drabbad är dock såklart ingen hemlighet och min ände av branschen, fotoupplevelser, är såklart inget undantag. Högst inofficiella siffror från en av kollegorna i Sverige ger en ganska klar bild över vilket stålbad researrangörerna gått igenom. I det specifika fallet handlar det om att mellan 80-90% av de planerade resorna 2020 vart inställda och där 2021 omsättningsmässigt förmodligen blir lika tufft även om många aktörer under senare delen av 2020 kunde skruva om sitt erbjudande till att mer omfatta inhemska resor som tillskillnad från internationella faktiskt gick att genomföra.

Samtliga kända svenska aktörer ser dock ut att komma intakta ur krisen, redo för nya äventyr. Och redan nu syns en ljusning med genomförandet av flera efterlängtade resor till bl.a. Afrika. För egen del ser vår planerade tur till Skottland att bli av.   

Sammanfattningsvis så är det jättekul att vi åter kan resa men när vi nu åter vill testa våra vingar i världen så är ett stalltips, även om inget är säkert, att på flygsidan använda sig av etablerade leverantörer med starka ägare, att vara noga med att din eventuella researrangör har en giltig resegaranti samt att skruva ner dina eventuella förväntningar något kring hur sådant som tidigare gått på räls idag kanske haltar något. Härifrån kan allting bara bli bättre