Foto Magica

View Original

Varför du bör exponera åt höger

Om vi lämnar det kreativa bakom oss och tillåter oss att bli lite tekniska, åtminstone för en stund så tänkte jag föröka rikta er uppmärksamhet på ETTR (Expose to the right), eller exponera åt höger. 

Termen i sig refererar till histogrammet. Det vill säga den grafiska representation av din bild du exempelvis kan se på din LCD skärm eller i editorer som Lightroom. De mörka tonerna finns på vänster sida av diagrammet. Mittentonerna är i mitten och högdagarna är på höger sida. Att "exponera till höger" betyder att exponera din bild så att tonerna skjuts till höger sida av histogrammet, precis till den punkt innan du spräcker högdagarna. 

Så varför bör du använda denna teknik?

Ett foto som det du ser nedan handlar mycket om bevarandet av textur och detalj. Våra kameror har bara en bråkdel av det dynamiska omfång det mänskliga ögat besitter. Om du exponerar till höger säkerställer du att detaljerna även i skuggområdet är bevarade, men såklart även i högdagarna du använder tekniken rätt. Och det är just bevarandet av detaljerna i hela det tonala omfånget vi vill eftersträva med denna teknik. Även i skuggorna. För även om du äger bland de bästa kamerorna på marknaden så tolererar de bara så mycket ”lyft av skuggorna” innan brus uppenbarar sig.

Om du ”bara” publicerar bilder på nätet så kanske ETTR inte kommer till sin fulla rätt, men om du nån gång har för avsikt att printa dina bilder kan det vara en god idé att applicera denna teknik så ofta det krävs. 

Varför inte bara göra en HDR?

Det går så klart jättebra att ta två eller tre exponeringar av samma motiv också. Där du exponerar en för skuggorna samt en för högdagarna men det är ju onekligen mer arbete involverat i att få den filen bra samt att det ju alltid är bökigare att arbeta på det viset.

När ska du inte använda ETTR

Tekniken lämpar sig inte bra på motiv med lågkontrast men i övrigt är det fritt fram att börja experimentera.