Vad du bör tänka på när du ska printa dina bilder!

Detta är en av livets stora mysterier och frågorna tycks alltid vara fler än svaren och självklart är detta ett ämne långt mycket större än vad detta inlägg behandlar men här kommer i alla fall en introduktion.

Vi har inledningsvis främst en sak vi behöver förstå, skillnaden mellan hur din bildskärm är konstruerad, hur den projicerar en bild samt ett papper och dess unika egenskaper.

Framkallar vi våra bilder efter hur det ser ut på en bakbelyst skärm utan vetskap om skärmens inställningar finns det rätt mycket som kan gå fel. Både för mörka bilder och bilder med helt andra färger än det vi avsett riskerar att ploppa ur printern.

Din skärm ska aldrig vara uppskruvad på max när du ”framkallar”. Framkallar du dessutom för print så är det kritiskt att du drar ner ljusstyrkan markant. Jag har exempelvis 72 cd/kvadratmeter. Om din monitor saknar dessa värden, testa att halvera ljusstyrkan. Rummet du sitter i ska ej heller vara för ljust, utan gärna mer av karaktären subtilt dagsljus.

Om din skärm är för ljus, så kommer dina printar allt som oftast uppfattas för mörka pga skillnaden i media.

Det andra är vitbalansen, de flesta bildskärmar är antingen kalla eller varma. Du bör kalibrera din skärm, eller se till att någon gör det åt dig. Om denna möjlighet inte finns så försök att lära dig om vilka egenskaper din skärm har och kompensera för det genom att kanske göra ut en och samma bild på en kontaktkarta med lite olika inställningar, printa och jämför.

Gammavärdet, om du kan ställa det, ska vara på 2,2.

ICC

Sedan kommer vi till kapitlet ”Soft Proof” i Lightroom eller ”Granska korrekturfärger” i Photoshop. En bilds originalfärger kommer inte sällan att förändras när din bild ska ut på papper. När du soft proofar simulerar du hur din bild kommer se ut på papper, eller snarare kontrast och färg i första hand. Printar du exempelvis på så kallade Fine Art papper, tjocka lite filtiga papper, så är det inte ovanligt att ganska mycket förändras i exempelvis kontrasten. Till din hjälp finns så kallade ICC profiler. Papperstillverkare som Hahnemüle, Ilford, Canon med flera har ICC profiler för sina olika papper och kvaliteter. 

Ta fasta på vilket/vilka papper du gillar samt ladda hem korrekt ICC profil för dessa. Gör sedan en virtuell kopia på bilden i exempelvis Lightroom och slå på Soft Proof. Välj rätt ICC profil och ställ kontrast och färg tills dess att det motsvarar originalbilden som du kan se sida vid sida.Kolla gärna på YouTube för hur du soft proofar. Exempelvis via denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=j48ZcMJp47o

Var du lägger dina ICC profiler varierar beroende på ditt operativsystem. Windows Högerklicka bara på ICC-filen och välj Installera profil. På Mac måste du se till att ICC-filen hamnar i rätt mapp manuellt. Sökvägen är: [ditt användarnamn]/Bibliotek/ColorSync/Profiles

Mattias Sjolund