Foto Magica

View Original

Lofoten Special

Så hade turen att besöka Lofotenöarna även kommit till mig. Mytomspunnet och samtidigt väldokumenterat. Jag insåg tidigt att om jag ska ha en möjlighet att sätta min egen prägel på materialet och inte bara komma hem med det mest uppenbara bilderna (personligen ett viktigt mål för mig) så skulle jag behöva vara mycket väl påläst. 

Många timmar har därför under hösten och vintern ägnats åt att studera både kartor och litteratur i form av guider och reseskildringar av andra. Detta fick till följd att vi bland annat fördelade tiden mellan det betydligt mer populära västra delarna men även de lite mindre kända östra delarna som i många delar är minst lika vackra och bitvis än mer dramatiska. 

På Lofoten, åtminstone vintertid, skiftar vädret snabbare än du hinner reagera. Ingen prognos stämde, oavsett källa. Vare sig dagen innan än mindre timmen innan. Det går heller inte genom att titta ut på morgonen att dra några slutsatser. Rådande väderlek är sällan annat än lokal. 

De västra delarna

Vi hade vår bas i Sørvågen, vilket för de flesta vid en första anblick är ett udda val då koncentrationen av ”fotomöjligheter” ligger en timme öster om Sørvågen. Detta medgav dock att vi dels bodde vid vägens slut (den upphör i fiskebyn Å fem minuter längre västerut) och därmed både fick uppleva dessa platser som inte alls på samma sätt är exploaterade och dels varje dag åt två håll fick se så väldigt mycket mer än dem som väljer Reine eller Leknes som bas. Den stora koncentrationen av fototurister finns i Reine samt de kända stränderna Uttakleiv, Haukland och Skagsanden. Där den förstnämnda i lite större utsträckning än andra varje kväll fullkomligen invaderas av fotografer. 

Om jag får frågan så skulle jag dock för en förstagångsbesökare rekommendera att förlägga boendet till Leknes, exempelvis Scandic Hotel i Leknes. Det ger än helt annan flexibilitet vad det avser exempelvis nattfotografering på Uttakleiv samt närhet till både Vareid och Skagsanden.

Min helt personliga åsikt är att sträckan mellan Vareid och Ramberg är den absolut vackraste och mest fotomässigt spännande. Här finns så många små platser att upptäcka och fotografera. Det finns ingen garanti att du får vara i fred men flertalet av turisthorderna har bara ett fåtal platser i detta område som de garanterat stannar på.

De östra delarna

Den naturliga punkten att utgå från är Svolvaer. Fortsätter du därifrån först norrut på E10 och sedan österut finns riktiga pärlor, platser du garanterat slipper trängas med andra på. Nu hade jag inte alls lika mycket tid till mitt förfogande här.

Även områdena väster om Svolvaer är bedövande vackra. Även här lyser de stora horderna av fotografer med sin frånvaro.

En kort anekdot

Jag har bara hört talas om det fruktade "ERR" meddelandet men under de sista skälvande timmarna på Lofoten fick min kamera fnatt. Efter flera dygns hårda prövningar av såväl kondens, salta hav, vindar, snö och regn fick kameran nog och vägrade leverera en enda exponering till. 

Under tiden detta pågick levererades modern av alla solnedgångar mitt framför mina ögon. Jag hade av helt förståeliga skäl tydliga svårigheter att bevara mitt förstånd men fick till slut nöja mig med en mobilbild (nedan). 

Kameran repade snabbt på sig och mår nu bra igen 😀

Utrustning

Jag hade förberett mig väl, även om det med ovanstående historia går att dra slutsatsen att jag borde haft med mig ett extra hus. 

Jag reste alltid med två hus förr, men har av viktskäl slutat. Jag anser dessutom att Nikon 850 med sin byggkvalitet klarar det mesta. Men såklart, säker kan man aldrig vara. 

I övrigt reste jag lätt, med stativ, tre gluggar och ett fåtal av mina filter. 

  • Tamron 17-35 f2,8-4

  • Tamron 35mm 1,4

  • Tamron 70-200 2,8

  • NiSi V6 + CPL och ND8. 

Slutsats

Februari, gärna senare delen är generellt sätt en bra period att resa på. Är man bara några dagar på Lofoten under vintern finns risk att du knappt ser snö alls. Men februari är även den månad på året då flest fotoworkshops genomförs. Just detta år var det dock, pga coronavisruset, färre än normalt. 

Jag fick definitivt mersmak och det kan tänkas att jag på sikt överväger att anordna en resa även hit. Jag anser dock att det redan anordnas tillräckligt många reser till Lofoten. Men allt för många har, anser jag, en alltför turistisk inriktning och det kunde ju vara skäl att skapa ett kompletterande erbjudande. 

Om intresse finns så kan ni maila mig på info@fotomagica.net

Snöstrom i Vareid