I'm back!
Efter ett längre semester/sommaruppehåll är nu bloggen tillbaka med veckovisa uppdateringar, åtminstone så långt lagret av artiklar (och tiden att skriva dom) räcker.
Med bakgrund av hur vanligt förekommande det är så är det underligt att artiklar med inriktningen ”How to” eller rubriker som ”Tio sätt att bli bättre på…” fortfarande är dom mest populära.
Men man ska ju å andra sidan inte försvåra saker i onödan så här kommer en på samma tema, Fyra myter nybörjare inom landskapsfoto kan strunta i.
Exponera alltid manuellt
Varför då? Jag tycker förvisso att min upplevelse av att fotografera har berikats mångfalt sedan jag faktiskt lärde mig att förstå och använda exponeringstriangeln och därmed kan fotografera i det manuella läget.
Men att använda presets eller någon av prioriteringslägena för bländare eller slutare kan underlätta något alldeles enormt.
Med andra ord, du bör förstå och kunna hantera det manuella läget men fotografera kan du göra ändå. Jag tog gott och väl ett halvt decennium på mig innan jag satte mig in i frågan.
Du måste ha en fullformatare
Min första digitala systemkamera hette Nikon D80. Typ 12 megapixel och begränsad i det mesta utom på en punkt, den kunde ta bilder på samma sätt som vilken kamera som helst. Fullformat eller ej.
Om det tog ett halvt decennium innan jag lärde mig att exponera manuellt så tog det säkert lika lång till innan jag köpte min första fullformatare, Nikon D600.
Du måste alltid ha ett stativ
Stativ är fantastiska men det är ju knappast ett grundkriterie för att kunna fotografera. Stativ är ovärderliga att ha när ljuset är dåligt (eller obefintligt) alternativt om du exempelvis ska ta flera exponeringar av samma motiv.
I alla andra fall kan stativ vara bra men knappast nödvändiga. När och om du ska köpa ett stativ, se till att det är minimalt med plast i konstruktionen.
Du ska bara fotografera vid solens uppgång resp. nedgång
Ljus är en av dom viktigaste komponenterna i en bild. I bland helt avgörande. Och det finns en uppsjö av bra ljus att fotografera i. Men som regel kan du fota närsomhelst på dygnet, men visst är det så att den där kustscenen med klipporna i förgrunden förmodligen är snyggare i kvällsljus än när solen står mitt på himlen men samma scen i gråväder kan vara minst lika cool kl 12 som en bedårande solnedgång kl 21.
Om du har fler frågor kring detta eller andra relaterade ämnen är du välkommen att maila mig på info@fotomagica.net
Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks.