Varför du bör lära dig Focus Stacking!

Du som plåtar landskap brukar säkert använda bländare f11 vid ett eller annat tillfälle. Du brukar då uppnå vad vi kallar ett acceptabelt fokus genom hela bilden. Från förgrund till bakgrund. 

Om du istället tar en bild där den absolut närmaste förgrunden är i fokus. Sedan tar du en till där där det som ligger i mitten av bilden är i fokus för att till sist ta en bild där bakgrunden är i fokus så uppnår du grunden för att göra en fokus stackad bild. Det blir en helt annan sak, med betydligt bättre skärpa. 

Tips: Försök hela tiden arbeta med manuell fokus i Live View läget oavsett för bästa resultat. 

Noggrannheten kan du bestämma själv men låt oss säga att det på motsvarande landskap blir mellan 5 och 15 exponeringar. 

Web_MS88445.jpg
Web_MS88448.jpg
Web_MS88452.jpg

Sedan följer en process för att sammanställa dessa bilder till en och det ska sägas redan nu att det är knivigt (ibland omöjligt) att göra det för hand. Är det bara ett par bilder så går det förmodligen bra men använd gärna Lightroom eller Photoshop eller ännu hellre Helicon Focus eller Zerene. Den förstnämnda använder jag, den har riktigt bra algoritmer för ändamålet och är betydligt bättre än Adobes verktyg. 

Så om beroendeframkallande skärpa är din grej, testa gärna detta och hör av dig om du har några frågor.

Web_MS88462 copy_1.jpg

Om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. interiör och porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

Fotoresa

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och den berömde fotografen Ole Henrik Skjelstad till vackra Romsdalen i maj. Läs mer här: https://fotomagica.net/romsdalen

Mattias Sjolund