Luminositetsmasker, ett verktyg som du verkligen behöver.

Att sätta sig in i Photoshop kan ju utan vidare kännas oöverstigligt. Men när man väl förstått den grundläggande logiken, att allt kretsar kring lager så börjar det klarna. Fördelen att arbeta i Photoshop som en förlängning av Lightroom är att det är ett betydligt mer kirurgiskt verktyg som ger dig total frihet och total kontroll. Det bör till detta tilläggas att Lightroom är ett superbra program men dom har två tydliga och separata funktioner och hänger ihop i ett ekosystem snarare än att vara något du väljer mellan. 

Vad är en mask?

Om du laddar en bild i Photoshop så har du även skapat ditt första lager. Du vidhäftar en mask genom att säkerställa att dit lager är markerat samt klickar på lagermasksymbolen nere i högra hörnet, rektangeln med ett litet hål i. 

Principen bakom masker är följande, en svart mask släpper inte genom något ljus alls, så skapar du en svart mask (option+rektangeln som ovan) så ser du inte längre det aktuella lagret (bilden). En vit mask är å andra sidan helt transparent och hela bilden syns. 

Luminositetsmasker -maskernas mask!

Luminositetsmasker är kan man säga en blandning av svart och vitt. Precis som zonsystemet är det logiskt att dela in ljuset i olika zoner, från det svartaste svarta till det renaste vita och allt däremellan. Om du delar in dessa i 10 zoner så är zon 5 så kallad 50% grå, zon noll svart och zon 10 är (255) vit.  

Om du således skapar en luminositetsmask för att bara påverka skuggorna i en bild (zon 3 och nedåt) så är den således helt vit vid Zon 0 men helt svart vid zon 10. Zon 1 till 3 är vita men inte fullt så vita utan gradvis mer gråa tills allt tonar ner mot svart.

Tvärtom blir det för en mask där du bara vill påverka dom ljusare delarna, dina högdagar. Det i zon 7 och uppåt blir vitt, allt under 6 och nedåt gradvis mörkare. 

I bildexemplet har jag medvetet använd en bild med både direkt solljus (vitt) såväl som mycket mörka skuggor. Som ni ser så är maskerna väldigt tydliga mellan skugga och ljus. 

 

Äng

Äng

Äng Zon II

Äng Zon II

Äng Zon Vii

Äng Zon Vii

Vilka applikationsområden är masken bra för?

Du kanske vill påverka värmen i bilden, men bara i valda delar och på en mycket detaljerad nivå i zon sju och åtta. Eller du kanske vill ”kyla ner” skuggorna med en blå ton i zon 2 och nedåt. Nackdelen med mycket redigering som görs är att den är global. Drar du i spakarna i Lightroom exempelvis så påverkar du hela bilden. I bland kan det räcka men inte sällan uppstår situationer där du på ett mer kirurgiskt plan behöver justera detaljer och då är luminositetsmasker det kraftfullaste verktyget i lådan. 

Samma sak för oss som kanske tar två eller fler exponeringar av en scen. Där vi i den ena exponerat för himlen och den andra för förgrunden. När du senare ska "blenda"dessa görs det bäst manuellt och då använder vi helst dessa masker. 

Verktyg för att skapa Luminositetsmasker.

Antingen gör du dom själv. Det är i text lite omfattande att beskriva så kolla gärna på denna video

Det bästa kommersiella verktyget är annars enligt mig TK Actions (version 6) det kostar 35 USD. och hittas här

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på min sajt för att få fler tips och erbjudanden före andra. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

 

Mattias Sjolund