Landskapsfoto -3 eventuella skäl till varför dina bilder inte är skarpa

_MS82346_2.jpg

1. Du använder fel bländare

När jag undervisar kring fotografering i manuellt läge, eller egentligen vilket läge som helt utom ”automatsikt” så brukar jag frångå att fastna allt för mycket i teknikaliteter som ex. bländartal, utan snarare utgå från motivet och vad du önskar uppnå. 

Du kanske helt enkelt vill ha ett kort skärpedjup (f2.8 exempelvis) där exempelvis endast förgrunden i landskapet är i fokus. Jag kan definitivt dela den uppfattningen. Det är riktigt snyggt ibland. 

Men om du vill ha ett genomgående fokus hur bör du tänka då?

Påståendet ovan antyder att du bör veta vilka f-tal som är ”gångbara”. Ett sådant exempelvis är bländare 11 (f11). En mindre bländare (högre f-tal) än så riskerar att ge dig ett mjukt fokus. En större bländare (ett lägre f-tal) å andra sidan (exempelvis 5.6 eller 7.2) kommer inte ge dig en acceptabel skärpa genom hela bilden. Åtminstone inte på större avstånd som en klassik landskapsbild. 

Ett annat alternativ är att du gör en så kallad fokus stack, vilket i praktiken innebär att du på låt oss säga bländare 7.2 (om det är din lins skarpaste bländare) tar flera exponeringar (fler än 3, färre än 30) och väljer ut ett antal ställen i bilden du vill fokusera på för att sedan manuellt blenda dessa i exempelvis Photoshop. Eventuellt kan din kamera fokus stacka åt dig. Blir allt vanligare på nyare modeller. 

2 För långsam slutare/du orsakar vibrationer

För landskapsfotografer som oftast använder stativ är inte detta i regel ett problem. Men betänk ändå slutarens öppna tid och fundera vilka element som kan påverka den. Det stadiga underlaget kanske egentligen utgörs av något som påverkas av lågfrekventa, knappt märkbara vibrationer. Exempelvis en träkonstruktion. Din gluggs vibrationskompenserande mekanik kanske är påslagen, något som lustigt nog vid längre slutartider kan verka kontraproduktivt. Din tri-pod kanske, utan att det syns med blotta ögat, kanske är i rörelse. Exempelvis så är gamla CD skivor extremt användbara på stranden för att stabilisera stativet mot vattnets påverkan av den kringliggande sanden. 

3. Gluggen och annat påhäng. 

Att man får vad man betalar för är aldrig så sant som när det gäller optik och filter. Kitlinsen du ”fick med på köpet” när du köpte kameran är helt OK men det är (såklart) inte den skarpaste gluggen vilket du säkert redan listat ut. Om du därför som påföljd får lite mjukare landskapsbilder så är det troligen åtminstone en av förklaringarna. 

Plast från Kina förpackat som ett cirkulärt polarisationsfilter kan ju vara ytterligare en orsak. Inte för att kineser är dåliga på att göra filter, tvärtom. Dom är ledande! Men även här finns det rätt och fel. Köper du filter från exempelvis Haida ”Belive we can” (ja det är deras tag-line) så finns det en möjlighet att resultatet inte blir det förväntade. 

Det finns säkert en hel del fler anledningar. Den mänskliga faktorn exempelvis. Men förhoppningsvis ger ovanstående dig en del nya insikter. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Tamron och NiSi samt att jag driver även en del utbildningar och workshops. Vill du veta mer om mig och vad jag gör så hittar du mig på www.fotomagica.net

 

Mattias Sjolund