Psst... Här är något du inte vill missa!

Någon som hört talas om Dodge & Burn och undrat vad det är? För det första så är terminologin lika gammal som tekniken att fotografera och framkalla och är främst betydelsefull för att tillexempel tydliggöra ledande linjer samt skillnad mellan ljus och skugga. Den lämpar sig bäst för dig som gillar natur och landskapsfoto men är ju såklart användbar på alla andra typer av motiv också.

Ursprungligen var det som så mycket annat en analog process där man under själva framkallningsprocessen exempelvis kunde använda sin hand eller något annat redskap för att stoppa ljuset från att nå vissa delar av fotopappret. I dag använder vi digitala penslar. 

Dodge & Burn är för mig den artistiska delen av post process. Det är i den jag kan skapa kontraster, ljusa upp högdagar och mörka ner skuggorna samt förstärka de delar i bilden som är viktiga. 

Det är (för det mesta) en väldigt rolig process som jag utan vidare kan ägna lång tid åt. 

Det finns enl. mig två primära sätt att jobba med Dodge & Burn, Det ena är att skapa en kopia av ditt principiella lager och sätta det i luminosity blend mode. Sedan är det bara att köra på med dodge och burn verktyget. 

Skärmavbild 2018-06-02 kl. 07.43.25.png

Den variant jag dock föredrar (se bild ovan) är att skapa ett nytt lager men håll ner Alt (Mac) innan du klickar på nytt lager. Du får då upp följande dialog som du konfigurerar på följande sätt och trycker ok. Du kan sedan med det vanliga penselverkyget med opacitet och flow på c:a 30% med antingen svart för skuggor eller vit för högdagar börja jobba. 

DOOC -Direkt ur kameran. 

DOOC -Direkt ur kameran. 

Efter D&B. Notera främst skuggor. OBS Bilden innehåller även andra moment av post process.Bl.a exposure blending. 

Efter D&B. Notera främst skuggor. OBS Bilden innehåller även andra moment av post process.Bl.a exposure blending. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Tamron och driver även en del utbildningar och workshops.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev nedan för specialerbjudanden och fler tips.

workshop

Vill du hänga på en av höstens mer spännande workshops? Denna tvådagarsworkshop tar dig till vackra Färnebofjärdens nationalpark, Bredforsens naturreservat och kusten vid Grisslehamn. Mer information här. Några platser kvar.

Om du undrar något över innehållet i denna artikel eller har andra relaterade frågor så kan du maila mig på msjolund(@)me.com

 

Mattias Sjolund