Tillåt dig själv att misslyckas

Att få inspiration att skriva verkar ibland sitta lite väl långt inne och jag har nu i någon vecka sökt efter ett ”nytt” ämne. Tack vare en riktigt bra podcast som jag följer så kommer nedanstående inlägg att handla om att misslyckas, eller snarare att våga misslyckas. 

Att våga misslyckas är nämligen en otroligt viktig nyckel till personlig utveckling och eventuell framgång. Oavsett inom vilket område du rör dig inom. Inom kreativa områden och inte minst fotografering är det, skulle jag påstå, kritiskt. 

När du sitter och scrollar i detta forum och ser massa fina bilder så måste du samtidigt inse att dom bilderna är frukten av en rad misslyckanden. Den som tagit den där bilden har tack vare många misslyckanden blivit en bättre fotograf. Sedan spelar såklart andra saker som tur och tajming in. Men det är som Stenmark sa, desto mer jag övar, desto mer tur har jag. Hur många gånger misslyckades inte han innan han tog sitt första guld?

Förvirrande? Låt oss fördjupa oss ytterligare.

shutterstock_344519003-796x565.jpg

Oavsett om du är nybörjare, avancerad amatör eller lever på att fotografera så befinner vi oss alla i samma båt i form av ett lärande som aldrig tar slut. Som kreatörer befinner vi oss också i en känslomässig berg och dalbana med toppar (erkännanden, lajks, publiceringar) men allt oftare i dalar av mer eller mindre tilltagande ångest över att man är helt värdelös och inte kan någonting. 

Och det är här, i dessa svackor, du behöver utmana dig själv, ta nya tag och våga misslyckas för att komma över puckeln till nästa nivå.

Det är lätt att glömma det faktum att det är misslyckandena som medger att du kan växa som fotograf. Det kan vara små saker som gör att du successivt upprättar bättre och tajtare rutiner kring hur du ska förbereda dig. Den utlösande faktorn kan vara så enkel som att du, precis som jag vid ett tillfälle, står på en strand och inväntar den prognostiserade solnedgången och inser att batteriet är på god väg att dö. Givetvis var det den finaste solnedgången jag dittills någonsin sett. Eller att alla förutsättningarna för en kanonbild står på parad men du kan inte hitta rätt komposition. Gör om, gör rätt. Huvudsaken är att du vågar misslyckas och helst gör det så fort som möjligt. Varför då? Jo för när tillfället väl uppenbarar sig, oavsett om det är en solnedgång eller brudens entré i kyrkan, så är alla möjligheter att misslyckas förbrukade.

Ett annat sätt att se på saken är om du i egen mening tar en kanonbild mer eller mindre varje varje gång du plockar upp kameran. Då är det dags att tänka om därför att alla varningsklockor om att du sakteligen håller på att stagnera ringer öronbedövande. I den lajksekonomi dom flesta av oss lever i idag är det dock lättare än någonsin att hamna i den fällan. Du blir nämligen konstant bekräftad och hypad i olika forum, nästan oavsett vad du lägger ut och då är det svårt att rannsaka sig själv.

Jag har stött på många sådana fotografer (jo jag envisas med att kalla alla som fotograferar för fotografer vilket säkert irriterar flera), både i staden där jag bor och på helt andra ställen. 

Låt mig exemplifiera: En av världens främsta fotografer, en svensk landskapsfotograf som i över 30 år levt på sitt fotograferande med stor global framgång ställs i ett anonymt och högst ovetenskapligt experimentellt test på ett FB forum mot en glad amatör med HDR abstinens. Amatörens crazy solnedgång får utan tvekan flest lajks. Men den bilden säljs inte på auktion i London för en sinnessjuk summa pengar, den bilden kommer heller aldrig printas i National Geographic eller vinna fina och eftertraktade priser. Detta lilla experiment kan man ju med en axelryckning lätt skaka av sig och säga -So what? Flest lajks vinner! 

Men faktum är att fotografen med flest lajks kommer leva i en bubbla av att vara fat and happy, utan insikter om sina egna brister och kommer eventuellt i ett fiktivt scenario om 10 år fråga sig var den uteblivna karriären som världsfotograf tog vägen?

Nu hamnade vi lite off topic men historien ovan visar att även självrannsakan är en viktig del av din personliga utveckling. Sen är det ju också givetvis viktigt att poängtera att detta inte är en tävling, det handlar således INTE om att vara bäst. Det handlar endast om att vara så bra som man själv tillåter sig att bli samt så bra som man själv vill vara. Därför är exemplet ovan med den glada amatören inte helt rättvisande ur den aspekten att hen kanske inte har några andra ambitioner med sitt fotograferande än att just knäppa lite bilder. 

Men till dig som vill utvecklas som fotograf så vill jag ge rådet att våga hoppa och kanske även söka upp andra fotografer som inspirerar just dig och be om deras råd. Bygg ett nätverk av personer vars omdöme som fotografer du litar på. Jag har gjort exakt den resan och det har hjälpt mig enormt mycket. Att få konstruktiv feedback från någon som befinner sig några snäpp över dig i kunskapsstegen är oerhört berikande. Ännu bättre är att få möjlighet att fotografera tillsammans med någon som är bättre än dig själv. Då trillar polletterna ner i snabb takt kan jag lova, i drösar. Accelerationen på den kunskapskurvan är svårslagen och tar dig snabbare framåt. 

Det finns som tur är inga lagar och regler kring detta men om du vill växa och bli bättre, tillåt dig då att misslyckas och skaffa dig ett bra bollplank att öva på. Det går såklart att skriva mycket mer på detta ämne, men det viktigaste är nog att du utifrån dina egna ambitioner gör det som passar dig bäst.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på sidan för fler tips men även erbjudanden. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Tamron och driver även en del utbildningar och workshops.

workshop!

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och utveckla dina egenskaper som landskapsfotograf vid Dalälven och kusten vid Grisslehamn i höst. Workshopen omfattar även ett omfattande seminarium i post process. Mer information här.  Några platser kvar.

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com

Mattias Sjolund