Hur du sätter din egna artistiska ton genom komplementärfärger och ”Color Dodge & Burn”

Jag tänkte berätta om ett fantastiskt verktyg jag nyligen lärt mer om. Det finns ju ett antal justering och fyllningslager i Photoshop (se separat artikel från Adobe här). Ett av dessa heter Solid Color och det är det vi ska prata om idag.  

Börja med att välja ut två kompletterande färger som du vill jobba med. Ett fantastiskt redskap är ett onlineverktyg som Adobe har som ni hittar här

Skärmavbild 2018-05-20 kl. 08.04.22.png

Längst ner under respektive färg hittar ni HEX-talet, kopiera det för respektive färg och klistra in i det aktuella justeringslagret. 

Så steg 1, skapa ett nytt justerting/fyllningslager och välj Solid Color.

1

1

2. Klistra in hextalet på den färg ni vill ska appliceras på skuggorna. I detta läge ser er bild lite crazy ut men i steg 3 väljer du vilket blend mode som ska gälla och här väljer du ”Color Burn” för det skygg lagret samt "Color Dodge" för högdagarna. Redan här sker en förbättring. 

3

3

Jag arbetar med luminosity masks (se höger om färglagret) för att mer exakt avgöra inom vilken zon (iii till vii) färgen ska appliceras. Hur du skapar dessa masker varierar. Mitt tips är att du använder ett verktyg som Raya Pro eller TK5 (version 6 finns ute nu). 

Mask för Color Burn lagret som mer kirurgiskt applicerar lagret på "rätt" ställen.

Mask för Color Burn lagret som mer kirurgiskt applicerar lagret på "rätt" ställen.

Ställ sedan fyllnad och opacitet för det aktuella lagret. Effekten ska vara märkbar men subtil. Du vill ju inte att dina vågor på vattnet ska vara gröna. Men att de två kompletterande färgerna finns med gör att du får en bättre harmoni genom hela bilden. 

Det roliga är ju att du i princip kan arbeta med vilken palett som helst.  

De två lagren med kompletterande färger. 

De två lagren med kompletterande färger. 

Om du har frågor om innehålet ovan eller andra frågor så maila mig på msjolund@me.com

Workshop!

Häng med landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund på en av höstens mer spännande workshops! Denna tvådagarsworkshop tar dig till vackra Färnebofjärdens nationalpark, Bredforsens naturreservat och kusten vid Grisslehamn. Mer information här

 

Mattias Sjolund