Äventyret vid Storr

One more for the road! Fotografering på Mallis får vänta ytterligare en dag. Utan att parafrasera allt för mycket på Enid Blyton så tänkte jag likt ett föregående inlägg om Buachaille Etive Mòr berätta lite grann om den bild från Old Man of Storr som jag publicerat i detta inlägg efter mitt besök där i april. Upplevelsen var trotts väl genomförd planering ytterst spontan med stora inslag av improvisation. 

Inledningen på dagen kunde exempelvis ha varit bättre. Det var becksvart och blött kl. 05 när vi tog oss upp för berget. Det är faktiskt ganska tuffa 45 minuter uppför innan du kommer till Storr, sedan är det c:a 15 minuter till att gå för att fånga hela vistat men det hade jag inte en aning om för jag kunde knappt urskilja vart jag var, än mindre se Storr. 

När jag väl positionerat mig där jag ansåg att jag borde vara så befann jag mig bokstavligen mitt i ett moln. All utrustning monterades upp, sedan plockades te och mackor fram, och en väntan på det första ljuset inleddes.

Jag hade en vision om bilden, hur den skulle se ut, hur ljuset skulle falla etc. men när molnen väl skingrades så såg det inte alls ut som jag förväntat mig. För det första var jag c:a 50 höjdmeter för lågt i terrängen. Men då var det liksom försent, det var bara att göra det bästa av situationen. 

För ändamålet använde jag min trogne vapendragare Tamron 15-30/2.8. Väl inpackad i regnrock satt hela paketet på mitt Siruistativ och väntade.

IMG_3581.jpg

Jag jobbar uteslutande i manuellt läge och för ändamålet ställde jag bländare f11 samt ISO64. Ute till vänster över sjön flög vackra molntussar på hög höjd förbi. Jag beslutade att dessa skulle ha en central roll i helheten och satte därför på ett ND8 filter för att få ner slutartiden ytterligare som vid det här laget snabbat på sig rejält givet att det började bli ljust. En utmaning var dock att det blåste så kraftigt att trotts att jag bunkrat upp med stenar kring stativet (jag har för detta ändamål alltid ett anta små nylonpåsar som jag fyller med sten. Påsarna fungerar även bra att använda som tyngd i mittenpelaren på stativet där Sirui passande nog fixat en krok) så var det omöjligt att få skärpa i bilden. Jag var därför tvungen att ta ett par betydligt snabbare exponeringar för att få såväl förgrund som objektet (Storr) skarpa.  

Påvägen ner mötte vi modern av alla hagelstormar med vindstyrkor som stundtals gjorde det omöjligt att stå upp.

Påvägen ner mötte vi modern av alla hagelstormar med vindstyrkor som stundtals gjorde det omöjligt att stå upp.

I postprocessen blendade jag två exponeringar, en med de vackra molnen, en där motivet har önskvärd skärpa. Jag har även arbetat på att få fram de otroligt vackra färger som denna morgon till slut bjöd på samt förstärkt skillnaden på de områden i bilden solen belyser och de som ligger i skugga genom en variant av ”dodge & burn”. Jag arbetar nämligen aldrig med de traditionella dodge & burn verktygen utan skapar ett lager som är 50% grå som jag sedan med penseln applicerar vitt eller svart på, beroende på om jag vill tona upp eller ner. Hör av er på nedanstående länk om ni vill veta mer om denna teknik. 

Om du har frågor kring innehållet i detta inlägg eller andra relevanta frågor är du välkommen att kontakta mig på msjolund@me.com

Old Man of Storr April 2018

Old Man of Storr April 2018

Workshop!

Vill du hänga på en av höstens mer spännande workshops? Denna tvådagarsworkshop tar dig till vackra Färnebofjärdens nationalpark, Bredforsens naturreservat och kusten vid Grisslehamn. Mer information här

 

Mattias Sjolund