När vädret inte gör som du vill

En del av oss är ju exceptionellt väderberoende, eller åtminstone så inbillar vi oss det. Faktum är att de flesta väder på ett eller annat sätt är perfekta att fota i. Möjligtvis är en solig och helt molnfri dag den sämst tänkbara. I denna lilla artikel ska vi kolla på vad vi bör fokusera på, beroende vad vädrets makter för dagen bestämt att vi ska uthärda.

Det finns ju egentligen två alternativ. Antingen tar du dig till stället som för tillfället ser ut att erbjuda de väderförhållanden du önskar eller så anpassar du dig efter den rådande väderleken där du står.

Copyright Thomas Heaton

Copyright Thomas Heaton

Teknik

En klockren app för att exempelvis ha en god chans att förutse vilken typ av solnedgång du kan förvänta dig eller om dimma kommer uppstå inom kort där du befinner dig är Clear Outside. Den ger med ett mycket lättöverskådlig gränssnitt (uttryckt i procent) en snabb överblick kring hur molntäcket på exempelvis låg höjd ser ut de närmaste timmarna/dygnen eller chansen till många fotografers darling no. 1, dimma. 

Moln

Moln kan befinna sig på olika höjd och i olika mängd. För enkelheten kan vi dela in dom i låga, mellan och höghöjdsmoln. I Clear Outside görs just denna fördelning. 

Moln av alla dess slag är i de flesta fall av godo i fotosammanhang. Dom ger struktur och kan exempelvis återspegla färger på de mest fantastiska sätt. Moln på hög höjd brukar vara önskvärda under solens uppgång resp. nedgång då de kommer reflektera färger bra samtidigt som moln på mellanhöjd ofta är av den mer dramatiska karaktären och kan ge din komposition oslagbar dramatik. Moln på låg höjd kan ju i värsta fall helt förgöra den mest fantastiska solnedgången men ge inte upp. Det finns så mycket annat att göra. 

Och ett tips om du inte har allt för täta moln är att hänga kvar tills efter solen gått ner, alt. gå upp en timme tidigare. Dels finns en möjlighet att med moln på mellanhöjd få riktigt bra bilder under den så kallade blå timmen. Om det är en helt molnfri solnedgång, häng kvar och fota en stjärnklar natt och med lite tur fånga vintergatan eller ISS färd över himlavalvet. En av få tillfällen helt molnfritt är ngt bra.

Om du fotar utomhus en molnfridag eller en dag med ett 100% molntäcke kan du även fokusera på mer intima landskapskompositioner (Tele/zoom) och macro, och på alla sätt undvika att inkl. himlen. Nackdelen med en solig/molnfri dag är att du får extrema kontraster, nackdelen med det flata ljus som kan uppstå vid ett 100% lågt molntäcke är den totala avsaknaden av kontraster, något du dock kan addera/avhjälpa i postprocess.  

Regn

Medens vissa stannar inne är en sådan dag för oss luttrade perfekt för att fota vattenfall och skogar. Med ett PL filter som följeslagare så kommer den regnvåta terrängen att erbjuda en rik och frodig grönska.

Snöfall

Intima landskap och långa slutartider är önskvärda tekniker vid snöfall. 

Det går säkert att skriva mer i detta ämne och om olika väderlekar i all oändlighet. Om du har frågor, förslag eller funderingar får du gärna kontakta mig på msjolund@me.com

 

 

 

Mattias Sjolund