En optimalt kort guide till dig som vill fota med långa slutartider

Du har säkert sett den förut, den där bilden av ett vattenfall eller ett hav där vattnet ser mjukt och silkeslent, nästan overkligt ut. Eller kanske du har sett en bild från ngn stad en där bilar blir till långa röda linjer? Bakom dessa bilder döljer sig en ganska lätt teknik som möjliggörs med användning av en lång slutartid. Efter avslutad artikel har du lärt dig hur du skapar fantastiska bilder genom att använda tekniken med lång slutartid.

 

Torre del Porticciolo (Sardinien -Italien Maj 2017)

Torre del Porticciolo (Sardinien -Italien Maj 2017)

Vad är slutartid?

Slutartid mäts i sekunder och indikerar på hur lång tid kamerans slutare är öppen. Exempelvis en 1000-dels sekund (1/1000) eller exempelvis en 10-dels sekund. Den senare är den långsammare, det vill säga medger att mer ljus når sensorn. Det innebär att kameran registrerar allt som rör sig medan din slutare är öppen. Om föremålet rör sig under hela tiden slutaren är öppen uppstår så kallad rörelseoskärpa. Det är därför som vattnet ser ut som silke och bilar lämnar ljusa spår.

Liten checklista över utrustning du behöver

  • En kamera som klarar längre slutartider än 30 sek. Så kallad ”Bulb” 
  • Tripod (stativ)
  • Fjärrutlösare
  • ND filter

Vad är ett ND filter?

ND står för Neutral Density och är ett utmärkt hjälpmedel för kameran att även i dagsljus kunna arbeta med långa slutartider. Detta pga att ND filtret kontrollerar hur mycket ljus som släpps igenom. ND filter är indelade i antal ”stops”. Varje stop halverar ljusinsläppet på följande sätt, 1 stop = 50% 2 stop = 25% 3 stop = 12,5% osv. Benämningen på filtren kan dock vara lite förvirrande. ND8 motsvarar exempelvis 3 stop och inte 8 som man kanske kan tro. Se nedanstående diagram. 

 

Skärmavbild 2018-03-19 kl. 20.56.38.png

Fokus på fokus

Om och när du använder ett ND filter så kommer du ibland, exempelvis om du har ett 10-stops filter på, få svårt att fokusera då du inte kommer se ngt i sökaren annat än mörker. Tricket är alltså att ställa in fokus innan du sätter på filtret samt se till att auto fokus är avslaget så att kameran, när filtret är på, inte försöker ställa fokus på nytt. 

Dags att ta bilden

Om du som jag gillar landskap och hav så arbetar du med fördel i manuellt eller i bländarprioritet.  Bästa bländare liger förmodligen nånstans mellan 7.1 och 13. Men det beror såklart på vilket motiv du väljer och om du vill ha kort eller långt skärpedjup. Med kameran monterad på din tripod ställer du även in lägsta möjliga ISO. Det finns flera bra appar för att beräkna hur mycket längre slutartid du behöver per antal stop du adderar med ditt ND filter. Exempelvis ”NDCalc”.

Det är möjligtvis lite förvirrande men verkligen inte svårt. Det gäller att tänka till lite. 

Om du har fler frågor kring detta eller andra relaterade ämnen är du välkommen att maila mig på msjolund@me.com

Mattias Sjolund