Varför du inte ska välja mellan Lightroom och Photoshop samt ett par saker du bör förstå om LR.

Jag får rätt ofta frågan både via min sida och under mina workshops och läser till och från samma fråga relativt ofta i olika forum. Ska jag välja LR (Lightroom) eller PS (Photoshop)?

Det enkla svaret i denna ekvation är att du kan leva utan LR men inte PS. Du kan göra ganska mycket i LR som du inte kan göra i PS. Men för färgkorrigering och övrig bildbehandling är PS tveklöst ledande och betydligt mer kirurgisk än LR. De två mjukvarorna har heller aldrig varit tänkta att konkurrera utan snarare komplettera varandra. 

Låt oss anta, du har 100 RAW filer som du vill behandla. Du kan då göra det i PS RAW editor för att sedan fortsätta arbeta i PS. Du kan å andra sidan importera dom i LR, göra allt du kan göra i PS RAW editor samt en hel del till. Exempelvis katalogisera, kategorisera, använda LR:s utmärkta print modul för att nämna några få. När du är klar med det grundläggande inställningarna i LR swishar du enkelt över filen till PS för vidare arbete för att sedan spara tillbaka din färdigbearbetade master till LR där du lägger den i särskilda 10 poängsmapp eller vad den nu kan tänkas heta. Dessutom är LR som RAW editor betydligt mer intuitiv än PS motsvarighet. 

När du importerar bilder till LR så importerar du inte bilder till LR!!

En motsägelse! Men icke desto mindre sann. Låt oss anta att du har en mapp som heter ”RAW-filer”. I den läger du alla dina bilder direkt ur kameran, huller om buller. När du sedan importerar till LR skapas ingen ny kopia av bilden. LR tittar rakt ner i mappen och visar dom bilder du importerat men det är fortfarande samma fil. Flyttar du filen så kommer LR inte kunna titta på den utan åtgärd. 

En annan sanning ur påståendet ovan är att när du vrider på reglagen i LR så förändras inte grundfilen i mappen. Utan det är ett lager som LR läger på filen, ett virtuellt lager som möjliggör så kallad icke destruktiv redigering. 

 

darkroom_small-750x500.jpg

Organisera mera

LR är en fantastisk mjukvara för att kategorisera och katalogisera. Allt från enkla färgerkoder och antal stjärnor till komplexa meta-taggar. Allt för att du, när du har 10 000 bilder, snabbt ska kunna hitta vad du söker. 

Jag har exempelvis en mapp som heter ”För Print” där alla mina printfärdiga filer ligger” eller en ”Topp of the chart” med dom bilder jag är extra nöjd med. Tack vare LR:s mobila appar har jag dessutom alla dessa filer tillgängliga vart jag än är. 

Presets

Precis som i alla bildredigeringsmjukvaror så har LR presets. Färdiga inställningar som på ett eller annat sätt påverkar bilden. Kanske inte lika extremt som McPhun eller Topaz mjukvaror men dom finns där, det går dessutom att både gratis och mot betalning ladda hem ngn miljon säkert från olika utvecklare. Använd INTE dessa för att göra din bild färdig. Använd dom snarare som en eventuell början. Genom nya versionen av LR har du dessutom tillgång till Adobe Sensei, Adobes egna AI motor som utifrån att analysera tusentals, hundratusentals liknande bilder ger dig förslag på vitbalans, Hödagar (ljus), skugga, svart och vitpunkt mm. Användbart men ingalunda en genvägg till ett fantastiskt slutresultat. Bäst resultat får du genom att lära dig arbeta med dessa och övriga reglage, och lära dig förstå dess olika funktionalitet och innebörd. 

Om någon efter att ha läst detta fortsatt frågar sig varför man överhuvudtaget ska använda någon mjukvara alls och kanske till och med tycker att det är lite fuskigt så kan ni läsa vidare här.

Om du har fler frågor kring detta eller andra relaterade ämnen är du välkommen att maila mig på msjolund@me.com

Mattias Sjolund