Hur du bäst bearbetar bilder med låg kontrast.

Ibland beter sig våra kameror inte riktigt som vi vill. Oavsett om det är en instegskamera eller en kamera med mer professionell prestanda så kan resultatet bli lite tråkigt. Platt ljus mm (låg kontrast) påverkar resultatet, ibland på ett sätt som kanske inte riktigt överensstämmer med hur vi (du och jag) kommer i håg hur det faktiskt såg ut när vi stod där och tog bilden

På nedanstående bild ser du resultatet direkt ur kameran till vänster och den bearbetade bilden höger. Som (med handen på hjärtat) är så som jag minns/kände att det såg ut. 

Web_MS84941 copy.jpg
  1. Addera kontrast (logiskt, eller hur?). Genom att arbeta med exempelvis dynamiska kontrastredskap (Finns både i NIK och ON1) kommer du omedelbart åstadkomma mer punch. 

  2. Kyl ner skuggorna/Värm upp högdagarna. Arbeta med dom justeringslager som lämpar sig, antingen Photofilter eller Solid Color samt med luminositetsmasker för att näst intill kirurgiskt påverka bilden där du vill. Se upp för färgstick. Både blåstick och gulstick kan bli en konsekvens av ovanstående. 

Ovanstående utgör i sak hela skillnaden mellan höger och vänster bild. Tänk på att kontrasten kan påverka vitpunkten på ett negativt sätt, så justera inte för mycket i din Raweditor innan du landar i Photoshop eller vilken bildbehandlare du nu än har. 

kurs

Från noll till hundra med Lightroom och Photoshop. Jag kör i november en heldagskurs för dig som vill utvecklas i bildbehandling och post process. Läs mer: https://fotomagica.net/kurser-postprocess

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.
Mattias Sjolund