Norge, ett reportage från en fotoresa

Ni som frekvent läser min blogg vet att jag efter varje resa (detta är den tredje fotoresan i ordningen sedan förra hösten) brukar skriva ett litet resereportage i händelse av att kunna inspirera andra att se sig om. 

Denna gång vart det ett skutt över till vårt makalösa grannland i väst, Norge. Jag kommer besöka Norge minst en gång till innan sommaren, då jag och Ole-Henrik genomför en större workshop i Romsdalen i maj. Men med lite tur ska jag även till Lofoten i mars. 

Målet på denna resa var Aurlandsdalen med kringliggande områden. Vår bas var Flåm som ligger ett par timmar med bil öster om Bergen. Som jag och min vän/kollega anlände kl 21 med flyget från Stockholm den sista onsdagen i september. 

Varje resa föregås av ett intensivt planerande i form av att nagelfara Google Earth och olika appar i timmar. Det gäller att hitta spots som är anpassade för årstiden utifrån antagna ljusförhållanden och var solen går upp och ned just dom dagarna vi är där. 

På torsdagsmorgonen kl 07, efter att ha fått sova ut (uppskattas inte minst av mig som småbarnsförälder) så klev jag bokstavligen ur sängen rakt in i en sagovärld. 

Utsikten vid morgonkaffet. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850.

Utsikten vid morgonkaffet. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850.

Då det regnade kraftigt hela dagen ägnades torsdagen åt att med ömsom bil, ömsom vandring ta oss längs de 18 km som Rallarvegen sträcker sig söderut. Vi hade inför resan ett antal olika planerade turer som vi kunde välja mellan utifrån dagsform och förutsättningar. Vi tog sju timmar på oss att avverka sträckan då det i princip finns ett nytt motiv var 10:e meter. 

Längs Rallarvegen. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850

Längs Rallarvegen. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850

Längs Rallarvegen. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850

Längs Rallarvegen. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850

Längs Rallarvegen. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850/NiSi CPL, ND8

Längs Rallarvegen. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850/NiSi CPL, ND8

Rallarvegen är så sanslöst vacker. Parallellt löper en järnväg som slingrar sig genom bergspassen via tunnlar och broar. Det är nästa overkligt hur olik denna natur är i jämförelse med den som ligger i Sverige, endast ett par timmar bort med bil. Och framförallt hur vacker den är. Jag har varit i Norge förr, men aldrig på en resa endast dedikerad för foto.  

Jag kan varmt rekommendera Brekke Apartments i Flåm, bra boende i fin miljö med höga berg och vattenfall rakt utanför dörren. 

En utmaning inför denna resa var att välja vilken utrustning som skulle med. Tidigare resor har jag exempelvis alltid rest med två kamerahus, ett för back-up. Detta skippade jag nu. Sedan är det ju viktmässigt sunt att kraftigt banta antalet gluggar och jag såg det dessutom lite som en utmaning. Så till slut föll valet på Tamrons 24-70 2,8 samt deras 70-200 2,8 tillsammans med en del kvalitetsglas från NiSi med fokus på polariserande och ND8 och ND64. 

PS. På tal om packning. Håll utkik efter nya Lowepro FreeLine 350 som kommer i höst.

Någon gång ska jag testa att resa enbart med en prime. Typ en 35mm. 

Dag 2

Inför dag två såg väderutsikterna ut som det skulle lämpa sig att vandra hela dagen så kl. 05 begav vi oss till Aurlandsdalen där solen skulle gå upp rakt in i dalgången strax efter 07. 

Det var sammanfattningsvis en häftig upplevelse. Dom flesta går från Österbö Fjellstove ner mot Vassbygdi, det är insåg vi betydligt enklare då det är en tur nedför. Hela sträckan är runt 17 km. Men vi som bara hade drygt en halv dag i vardera riktning tog oss knappt 5 km och 500 höjdmeter. Det går långsamt när man ska fota allt på vägen. 

Dag två. Aurlandsdalen med omgivningar. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850/NiSi CPL

Dag två. Aurlandsdalen med omgivningar. Tamron 70-200mm 2,8/Nikon 850/NiSi CPL

Dag två. Aurlandsdalen med omgivningar. Tamron 24-70mm 2,8/Nikon 850/NiSi CPL, ND64

Dag två. Aurlandsdalen med omgivningar. Tamron 24-70mm 2,8/Nikon 850/NiSi CPL, ND64

När vi väl var tillbaka sen eftermiddag tog vi bilen och åkte upp på bl.a. Aurlandsfjellet för att möta den första snön.

Ute på Aurlandsfjellet

Ute på Aurlandsfjellet

När lördagen väl kom var det resdag. Vi skulle tillbaka till Bergen för att besöka kusten. Vi tog dock god tid på oss och stannade på flera ställen på vägen. Ett av dessa, vackra Oppheim med en rad (så klart) spektakulära vattenfall och fina vandringsleder. 

Kusten utanför Bergen var dock inte lika imponerande och med den vetskapen hade jag gärna stannat kvar i Flåm en dag till. 

+Plus: Tror jag nöjer mig med att skriva Norge är grejt!

-Minus: Det är väl det gamla vanliga. Dyrt! Men kanske inte lika dyrt längre. På en punkt står jag dock helt utan förklaring, varför kostar Pizzan i Norge 3ggr så mycket som en hederlig fulpizza i Sverige. En Capricciosa är en Capricciosa, varken mer eller mindre. 

Tips: Köp med er sådan mat som kan packas, torrfoder, mackor, tubost mm från Sverige. 

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev längst ner på denna sida för att få fler tips och erbjudanden. Exempelvis rabatter på workshops och kurser. På min sajt finns även den uppskattade bloggen Tips & Tricks. 

fotoresa!

Vill du utvecklas som fotograf? Häng på landskapsfotografen och Tamronambassadören Mattias Sjölund/Foto Magica och den berömde fotografen Ole Henrik Skjelstad till vackra Romsdalen i maj. Läs mer här: https://fotomagica.net/romsdalen

om mig

Jag heter Mattias och driver Foto Magica när jag inte arbetar som säljansvarig på digitala kommunikationsbyrån Phosworks. Jag arbetar främst inom landskapsfotografering men jag har även kommersiella uppdrag inom bl.a. Interiör och Porträtt. Jag är idag svensk ambassadör för Lowepro, Tamron och NiSi samt att jag även driver en del utbildningar och workshops.

kurs

Från noll till hundra med Lightroom och Photoshop. Jag kör i november en heldagskurs för dig som vill utvecklas i bildbehandling och post process. Läs mer: https://fotomagica.net/kurser-postprocess

Om det är något du undrar över kring ovanstående text eller andra relaterade frågor så är du välkommen att kontakta mig på msjolund(@)me.com


Mattias Sjolund