Fokus på fokus

Köpte en ny vacker lins för ett tag sedan. En Sigma 24 mm 1,4 ART. Visar sig att det var ett ordentligt måndagsexemplar, den bakfokuserar med minst 1 cm på största bländaren. Fokus är kass och nu ska den in på översyn. Då jag inte har en fullstor sensor (en 7200 som jag är supernöjd med) är detta det närmaste en bra 35:a jag kommer. Jag köpte denna linns för att ha en riktigt bra prime när jag utforskar objekt i stadsmiljöer, fotograferar natthimmlar och faktiskt som ett komplement till min landskapsfotografering där jag i regel använder en 10-20 mm (15-30 mm). Även den från Sigma.

Funderat en del på detta med fokus eller snarare skärpa. Vi jagar ju hela tiden skärpa. Knivskarpa bilder. Jag har exempelvis investerat i kulpåsar som jag hänger runt stativet för att minska vindens påverkan, eller andra vibrationers påverkan på exponeringen. 

I post process använder många säker olika verktyg för en extra finjustering av skärpan som av uppenbara skäl måste finnas där från början. Dåligt fokus går nog knappast att laga. 

Och det är här det blir intressant. Jag jobbar i Lightroom och började med det ganska sent och är supernöjd men har uppfattat att vissa tycker skärpeverktygen i Photoshop är bättre. 

Nu kan det ju historiskt ha förhållit sig så men gäller det fortfarande? De penslar och andra skärpeverktyg LR efter 2015 på är i min mening bra. 

Har testat alternativ som High-Pass i Photoshop (som ni ställer in på mellan 3,0 och 5,0 och sedan väljer overlay för i ett eget lager på originalbilden). Tycker även det vart bra men frågan är om det blir bättre???

Har ni några egna tankar kring detta?

 

Mattias Sjolund