Det optimala objektivet för porträtt

Det har länge varit en sanning att porträtt bäst tas med ett ljuskänsligt objektiv på 85 mm. Exempelvis Nikon 85 mm f/1,4. 

Men allt fler tycks vara eniga om att en längre brännvidd (Exempelvis 135 mm eller 180 mm) med en fortsatt hög ljuskänslighet ger ännu bättre porträtt. 

Som så mycket annat finns det vare sig rätt eller fel och spontant så skulle jag påstå att ljuskänsligheten är viktigare än brännvidden. 

Nedanstående bild är tagen med ett 135mm objektiv med bländare 2,8. Den är tagen av en mycket berömd porträttfotograf från Ryssland, Elena Shumilova

Copyright Elena Shumilova

Copyright Elena Shumilova

Jag har i dagarna efter mycket betänketid införskaffat mig ett 150mm objektiv med största bländare 2,8. Finns nya för c:a 8000 SEK, mitt är begagnat och hittades efter lite trixande för 3500 SEK. Linsen är köpt dels med syfte att fungera som tele i mitt landskapsfotograferande men även för ett tilltagande intresse att fota mina barn och andra tvåbenta varelser. 

Mycket spännande ska det bli och jag kommer att posta bilder vartefter jag fångar dom. 

Mattias Sjolund