Vikten av ett bra arbetsflöde när du fotar (Del 1)

Hur många gånger har jag inte hört från vänner och bekanta att hårdisken kraschat eller om hur alla deras bilder försvunnit. Att ha ett bra arbetsflöde handlar dock inte enbart om back-up utan om så mycket mer, allt ifrån att alltid skydda orginalfilen till att ha en smidig hantering av bilderna i din redigering.

Back-Up

Se till att ha en fysisk back-up enhet i form av en väl tilltagen hårddisk där du arbetar med dina bilder. Ha aldrig datorn och den enheten på samma ställe i övrigt. Komplettera detta med en bra back-up tjänst online. Det finns flera bra gratisalternativ som exempelvis Dropbox som inom en viss mängd data är kostnadsfritt. Själv föredrar jag Zip Cloud. Dels för att den automatiskt och flera ggr per dygn scanar de mappar den bevakar för back-up, dels för att deras appar gör det möjligt att hela tiden komma åt sina filer. Oavsett om jag sitter vid datorn eller med mobilen. 

Funderar starkt på att även köpa en enhet att ha med sig ut på fältet som automatiskt kopierar över informationen på SD kortet till en portabel hårdisk. Går att läsa mer om här

arbetsflöde.jpg

Bildbehandling/Redigering

Det finns lika många program som det finns goda råd. Alltifrån superenkla till avancerade. Men det finns en tydlig vattendelare som du behöver befinna dig på rätt sida om. Icke-destruktiv redigering! (Non destructive).

När jag lagt mina nytagna bilder i mappen där jag har alla original och startar Light Room och börjar vrida på reglagen så påverkar inte det filen, utan det är ett eget lager som Light Room applicerar på filen som gör att originalfilen i mappen alltid förblir orörd. Light Room är inte det enda program som erbjuder denna typ av redigering men om du är intresserad så erbjuder Adobe ett utmärkt paket för fotografer för 120 SEK per månad där både Light Room och Photoshop ingår. Creative Cloud Photography

Mattias Sjolund