HDR, inte alltid crazy!

HDR eller High Dynamic Range kan vara så många olika saker. Inledningsvis kan det enklast förklaras på följande sätt, två eller fler identiska bilder (tagna vid samma tillfälle och samma position) men med olika exponeringstider läggs på varandra.

Typiskt så är det exempelvis en normalexponering samt en underexponerad respektive en överexponerad bild. 

Somliga vill gärna uppnå en speciell effekt med HDR. Landskapsbilden ovanför påvisar denna typiska HDR effekt som faktiskt är en förvanskning av HDR.

Om du exempelvis importerar en normalexponering samt en under respektive en överexponerad bild i Lightroom så lyser denna effekt (förvanskning) med sin frånvaro. Däremot får du det vi strävar efter när vi tar dessa bildserier, m.a.o. en jämnare exponering mellan mörka och ljusa partier. 

HDR lämpar sig exempelvis superbra när ni fotar interiört av den anledningen. Ljuset från fönstret till fåtöljen inne i det mörka hörnet balanserar bra med varandra.   

Jag har sedan länge exempelvis programmet Aurora, perfekt för effekter som bilden ovan. Men det är ju inte alltid önskvärt. Det är ju kanske inte det vi strävar efter. I nedanstående video från Adobe kan ni se hur ni gör HDR i Lightroom. Här kan ni även ladda ner exempelbilderna till filmen nedan

Mattias Sjolund